2020. április 4.
Fodor Szabolcs: „Szeretnénk együtt tartani a keretet!”
Bajnok és ligagyőztes férfi hokisaink sikeredzője otthonában is gőzerővel tervezi a következő szezon csapatát.

Nem túlzás azt állítani, Fodor Szabolcs jött, látott és győzött. A ferencvárosi nevelésű, játékosként 53 válogatottságig, számos EBEL-mérkőzésig, bajnoki címekig jutó szakember 2018 tavaszán első felnőtt vezetőedzői feladatát vállalta el, amikor a MAC Újbuda U20-as csapatától távozva Greg Lindqvistet váltotta a Ferencváros padján. A szakosztály és az új tréner vezette szakmai stáb nem titkolt célja volt, ahogy az Fodor Szabolcs két évvel ezelőtt készült ferencvárosi bemutatkozó videójából is kiderült, újra a régi, győztes pályára állítani, és visszatenni a magyar jégkorongtérképre a korábbi több mint hússzoros bajnok, ám közel két évtizede komoly mélységekben lévő szakosztályt.

Nos, a feladat a vártnál is szenzációsabban sikerült: bár a vezetőség úgy tervezte, a csapat egy hároméves program végén érjen a csúcsra, ez már rögtön az első idényben sikerült: 2019 tavaszán a Ferencváros 22 év szünet után ismét magyar bajnok lett, és szintén ennyi idő után diadalmaskodott egy döntőben is, a jelenlegi magyarországi csúcssorozatnak számító Erste Liga fináléjában ugyanis a Sportklub Csíkszeredát öt mérkőzésig tartó párharcban két vállra fektetve elhódította története első Erste Liga-trófeáját is. Az éremkollekciót egy Miskolcon, a szlovák Extraligás DVTK Jegesmedvék legyőzésével megszerzett értékes Magyar Kupa-bronzérem tette teljessé.

A 2019/20-as idényben a hatalmas sikerek után már a közvélemény is szintlépést várt az FTC-Telekomtól, a Fodor Szabolcs vezette csapat viszont méltónak bizonyult az elvárások szabta szinthez: közel két évtized után visszatérve a nemzetközi porondra, szenzációs hőstettet hajtott végre a második számú európai kupasorozat, az IIHF Kontinentális Kupa második csoportkörében a dél-tiroli Rittenben, és története első továbbjutását ünnepelhette, majd a legjobb nyolc között, a sorozat dániai állomásán is több mint tisztesen helytállt az európai élvonalba tartozó bajnokságok csapatai ellen, sőt, a két évvel korábbi győztes Nottingham Pantherst le is győzte. Idén januárban folytatódott a diadalmenet, a Fradi a Magyar Kupa miskolci négyes döntőjében újabb elképesztő bravúrt mutatott be, két napon belül legyőzte a szlovák Extraligás MAC Újbudát, majd a kupadöntőben a jelenlegi legerősebb magyar csapatnak tartott EBEL-es Fehérvár AV19-et is, így az előzetes papírforma alapján esélytelenként is megnyerte a Final Fourt, és 25 év után emelhette magasba ismét az MK-serleget. Az Erste Ligában sem tudták megállítani a címvédőt: az alapszakasz második helye után a Ferencváros ellentmondást nem tűrő játékkal nyerte meg a középszakaszt, majd hat mérkőzéses párharcban jutott túl a negyeddöntőben a Fehérvári Titánokon, végül a magyar bajnokság döntőjének (a másik ágon két erdélyi csapat találkozott) is minősülő elődöntőben már 2-0-ra vezetett az ősi rivális Újpest elleni párharcban, amikor a koronavírus-járvány, és a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet okán a liga és a Magyar Jégkorong Szövetség végül úgy döntött, zárt kapuk előtt sem fejezik be a sorozatot. Ahogy arról már írtunk, ha kissé kurtán-furcsán is, de végül az FTC-Telekom megszerezte története 27. bajnoki címét, miután az MJSZ a kialakult helyzetben, tekintettel a párharcok állására érthető módon a zöld-fehéreket hirdette ki bajnoknak, míg az Erste Ligában megosztott első helyet értünk el a másik ági elődöntőben szintén 2-0-ra vezető Sportklub Csíkszeredával közösen. A két szokatlanul megszerzett cím értékéről Fodor Szabolcs nyilatkozott is EBBEN A VIDEÓBAN.

Bár a vártnál hamarabb, és nem a jégen ért véget az idény, ezt úgy is fel lehet fogni, hogy több ideje maradt a csapatoknak és a szakmai stáboknak az új idényre való felkészülésre. A szerződését nemrég 2023-ig meghosszabbító Fodor Szabolcs is így tett: otthonában, családi körben tölti mindennapjait, és az előttünk tornyosuló bizonytalanságok ellenére is gőzerővel készül az új idényre. Erről a munkáról, az otthoni élet megszervezésének kihívásairól, és a jelenlegi helyzetben fennálló nehézségekről és kérdőjelekről beszélgettünk vezetőedzőnkkel, akit jó szokásához híven ezúttal sem volt könnyű konkrét célokról, vagy a keret alakulásáról faggatni – de mi tagadás, eddig nagyszerűen bejött neki ez a stratégia, így ezt véletlenül sem rójuk fel neki…

 

- Az első, és legfontosabb kérdés: hogy vagy, hogyan telnek a napjaid a kényszerű otthonlét alatt?
- Ahogy másnak, úgy a mi családunknak sem könnyű, ahogy egyre több napot kell ezek között a korlátozások között eltölteni, de jól tudjuk, hogy a mostani helyzetben ez az egyetlen helyes lehetőség, úgyhogy igyekszünk alkalmazkodni hozzá, és kezdünk már hozzászokni. Mindig, minden rosszban van viszont valami jó is, én pedig próbálom ezt látni. A dolog jó része pedig az, hogy az eddigieknél sokkal több időt tudunk együtt tölteni a családdal, ezt pedig most igyekszünk a feleségemmel és a kisfiammal a lehető legjobban kihasználni.

- Ha az eredeti tervek szerint fejeződött volna be a 2019/20-as szezon, akkor egy esetleges hétmeccses döntő esetén tegnap ért volna véget a liga, és hamarosan megkezdődne a felkészülés a Divízió I/A világbajnokságra, amelyen a válogatott másodedzőjeként te is érintett lettél volna. Az élet alaposan átírta a tervezett forgatókönyveket, de hogy írta felül a következő idényre vonatkozó terveket? Hogyan tudsz tervezni, keretet, csapatot építeni a jelenlegi helyzetben?
- Nem tudunk mást tenni, olyan távra tervezünk előre, amilyenre a mostani lehetőségek szerint tudunk, és azok szerint a feltételek szerint, amelyek jelenleg fennállnak körülöttünk. Nem titok, hogy rengeteg a kérdőjel a ligával kapcsolatban is, és még abban sem lehetünk biztosak, milyen csapatok és milyen feltételrendszerek között tudnak majd versenyezni, ha újra visszatér az élet a normál kerékvágásba. De ahogy korábban, úgy most sem érdemes olyan dolgokon rágódni, amelyekre nincs közvetlen ráhatásunk, ehelyett a jelenleg rendelkezésre álló információk és lehetőségek mentén kell mindent megtenni. Ezen vagyunk, dolgozunk a jövőn. Még egyszer mondom, senkinek nem könnyű helyzet a mostani, de pozitívan állunk a dolgokhoz.

- Az első, rendkívül sikeres éved után edzőként kulcsfontosságú volt az eredményes szereplés folytatásához, hogy a korábbiaktól eltérően sikerült állandóságot teremteni az öltözőbe, a keret gerince együtt maradt, a kulcsemberekkel hosszú távon lehetett tervezni. Mi a helyzet most, sikerül a következő idényre is együtt tartani a csapatot?
- Természetesen ez a cél! A mi szereplésünk volt az élő példa a „Győztes csapaton ne változtass!” közhely valóságtartalmára, és ennek szellemében dolgozunk most is. Szeretnénk együtt tartani ezúttal is a keret 80-90 százalékát, azért csak ennyit, mert ahogy tavaly, úgy idén is benne van a pakliban néhány változás – ez akár szakmailag, akár anyagi szempontok szerint is indokolt lehet. Feltűnhetnek új nevek is, de abban biztosak lehetünk, hogy idén sem lesz alapvetően nagy jövés-menés. Tudjuk, hogy a magyar jégkorongban nehéz hosszú távú szerződéseket kötni, de mi most is az állandóságra törekszünk, próbáljuk a kialakult erős magot együtt tartani, és akár olyan nevekkel erősíteni, akiknek a stílusa beleillik a szakvezetés által elképzelt koncepcióba, és a segítségünkre lehet a céljaink elérésében.

- Mennyivel nehezebb feladat ez most a jégkorongban, mint korábban, annak fényében, hogy a fennálló helyzet a sportot, az egyesületeket, szakosztályokat, csapatokat is érzékenyen érinti anyagilag is?
-  Ahogy említettem, sok a bizonytalan tényező, jóval több, mint korábban. Ez valamilyen szinten lehet akár kihatással játékosokra, vagy akár az egész ligára is, de még egyszer mondom, igyekszünk a jelenben dolgozni, és alkalmazkodni a körülményekhez. De mi is itt a Ferencvárosnál, és a liga valamint a szövetség képviselői is arra törekszenek, hogy minél hamarabb újraindulhasson a hokiélet, és folytatódjon a liga és a magyar klubjégkorong azon fejlődése, amit az elmúlt néhány évben tapasztalhattunk. Még akkor is, ha ez most minden korábbinál nehezebb feladat. Fő a pozitív légkör, ezt próbáljuk fenntartani a liga körül is!

Boldizsár Márton

Cikkajánló

Hazai pályán szerezhetjük meg a vezetést

Pénteken 2-2-es összesítésről folytatódik az Erste Liga-elődöntő a Tüskecsarnokban.

Győzelem Csíkszeredában, újra nálunk a pályaelőny

Bajnok hokisaink 4-1-re legyőzték a Csíkszeredát, pénteken jöhet az ötödik meccs.

Újabb idegenbeli mérkőzéssel folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink ismét az egyenlítésért küzdenek az Erste Liga elődöntőjében, ezúttal idegenben.

Vereség Csíkszeredában az elődöntő harmadik meccsén

Férfi hokisaink 4-0-ra kikaptak a Csíkszeredától, szerdán az egyenlítésért lépünk jégre, szintén idegenben.

Csíkszeredában folytatódik az elődöntő

Magyar bajnok hokisaink idegenben, 1-1-ről folytatják az elődöntős párharcot.

Óriási győzelem, egyenlítettünk az elődöntős párharcban

Jégkorongozóink parádés játékkal 6-1-re győztek a Csíkszereda ellen, így 1-1-gyel utazhatnak a folytatásra.

Az egyenlítés a cél az elődöntő második meccsén

Kevesebb, mint 24 órával az első összecsapás után már jön is a következő meccs a Csíkszeredai Sportklub ellen.

Vereség az elődöntő első mérkőzésén

A Csíkszereda 4-2-re győzött a Tüskecsarnokban, oda a pályaelőnyünk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin