2020. április 3.
A Fradi gólkirályai - XIII. rész
Sorozatunk 13. részében legutóbbi gólkirályunkat, Davide Lanzafamét mutatjuk be önöknek.

Véget ért a Fradi Múzeum időszakos kiállítása, amely a Fradi gólkirályai előtt tisztelgett. A fradi.hu sorozatában minden nap bemutatjuk a ferencvárosi labdarúgás egy-egy olyan legendáját, sztárját, akit a találataiért is csodáltak és aki a bajnokság legeredményesebb gólszerzője volt a maga idejében. Tizenhárom plusz egy Fradi hős portréja, sztorija egymás után, vajon ki a legjobb a legjobbak közül? Az utóbbi napokban Pokorny Józsefről, Schlosser Imréről, Takács II Józsefről, Toldi Gézáról, Sárosi Györgyről, Deák Ferencről, Friedmanszky Zoltánról, Albert FlóriánrólNyilasi Tiborról, Dzurják Józsefről, Igor Nichenkóról és Böde Dánielről olvashattak, ma pedig Davide Lanzafaméval ismerkedhetnek meg!

Davide Lanzafame Olaszországban, Torinóban született 1987. február 9-én. Már kisgyerekként is nagyon szeretett futballozni, ezért a város legnagyobb klubjánál, a világ egyik legismertebb csapatánál, a Juventusnál próbálkozott, amelyhez felvételt is nyert. Az „Öreg Hölgy” volt a Lanza becenévre hallgató csatár egyetlen ifjúsági csapata, itt járta végig a korosztályos csapatokat, lépésről lépésre haladt a felnőttcsapat felé.

A Juventus akadémiájától a Juventus elleni dupláig

A fiatalok között sok sikert élhetett át, tagja volt egy utánpótlás-bajnokságot nyerő csapatnak, az egyik szezon során 30 találatig jutott. A neves ifjúsági kupán, a Torneo di Viareggión gólkirály lett, míg a 2006/2007-es szezonban megnyerték a Coppa Italia Primaverát, a 20 éven aluliaknak kiírt kupasorozatot.

Ugyanebben az idényben, 20 éves korában aztán eljött számára a várva várt nap, az akkor a másodosztályba száműzött Juventus első csapatában, az utolsó előtti fordulóban a Bari ellen Marcelo Zalayetát váltva, a világ- és Európa-bajnok David Trézéguet csatártársaként debütálhatott. A következő fordulóban is a keret tagja volt, de akkor már nem állt be.

Lanzafame a Bariban- A Juventus nagyon fontos szerepet töltött be az életemben, hiszen ott nevelkedtem, ott tanultam meg a futball alapjait és lett belőlem felnőtt labdarúgó. A korosztályunk az egyik legerősebb volt, együtt játszhattam többek között Sebastian Giovincóval is, és szép sikereket értünk el - mondta egy visszaemlékezésében Lanzafame, aki az U21-es olasz válogatottban is pályára lépett hét alkalommal.

A következő szezont éppen a korábbi ellenfélnél, a Barinál töltötte. Itt Antonio Conte volt az edzője, 37 bajnokin 10 gólt szerzett, akkor még nem mindig csatárként, sokszor irányítóként és szélsőként futballozott.

LANZAFAME ELSŐ GÓLJA A SERIE A-BAN A PARMÁBAN

Újra az „Öreg Hölgynél”

- Hogy mi az álmom? Az, hogy boldog életet éljek. Hogy folytathassam azt, amit mindig is imádtam, azaz a futballt. A labdarúgás nem munka számomra, ez az életem. Gólokat lőni, gólpasszokat adni, és élvezni a játékot. Talán egy nap újra a Juventus színeiben, amelynél nevelkedtem - mondta a szezont követően Lanzafame.

Ám a visszatérés ekkor még nem jött össze a „zebrákhoz”, 2008-ban a Palermo játékosa lett, és 9 Serie A-mérkőzésen játszhatott. A tavaszra kölcsönadták, ismét a Barihoz került, amellyel megnyerte a Serie B-t. Visszatért a Palermóhoz, amely ismét kölcsönadta őt, ezúttal a Parmának, amelynek a színeiben 27 meccsen 7 gólt és 7 gólpasszt jegyzett. Különösen a szezon végén volt jó formában, az utolsó előtti fordulóban nevelőegyüttese, a Juventus kapuját vette be kétszer a 3-2-es győzelem alkalmával, az argentin sztárcsatár, Hernán Crespo ékpárjaként. Ráadásul az utolsó fordulóban is duplázni tudott a Livorno ellen.

Meggyőzte korábbi együttesét, a következő szezonra már a Juventus vette kölcsön, ahol elképesztő névsor volt a konkurenciája: Alessandro Del Piero, Vincenzo Iaquinta, Alessandro Matri, Fabio Quagliarella és Luca Toni mellett kellett kiharcolnia a szereplési lehetőséget.

A sors furcsa fintora, hogy az első Serie A-s Juve-mérkőzésén ismét a Bari volt az ellenfél, ráadásul ki is kaptak 1-0-ra. Ezen kívül még két bajnokin lépett pályára, itt együtt játszhatott Del Pieróval, akire mai napig jó szívvel emlékezik vissza, mert sok tanácsot kapott tőle, nemrég egy közös képet posztolt az Instagram-oldalára vele. 

Lanzafame és Magyarország

Tavaszra a Bresciához került, ahol már volt magyar csapattársa Feczesin Róbert és korábbi játékosunk, Vass Ádám személyében. 2011-ben a Cataniához igazolt, 11 élvonalbeli meccsen egy gólig jutott. A következő őszt a másodosztályú Grossettónál töltötte, míg tavaszra a Budapest Honvéd vette kölcsön, itt tíz NB I-es meccsen öt gólt szerzett.

Ezt követően bundavád miatt eltiltották, 2014 augusztusáig nem futballozhatott, utána a Perugia játékosa lett, 2016-ban pedig a Novarához került, mielőtt visszatért Magyarországra a kispestiekhez.  A Budapest Honvéddal a szezon végén, 2017-ben bajnokságot nyert, a 2017/2018-as szezont pedig gólkirályként és az év játékosaként zárta: 18 góllal és 12 gólpasszal érdemelte ki az első helyet. Összesen 80 mérkőzésen lépett pályára a Honvédban, ezeken a találkozókon 39 gólt szerzett és 26-szor asszisztált társai góljainál.

2018. július 1-én a Ferencváros játékosa lett.

- Jólesett, hogy megkeresett a Ferencváros, bár meglepetésként ért. Nem mondom, hogy könnyű döntés volt a váltás, de aláírtam, és az a célom, hogy ezentúl mindent megtegyek a Fradiért - mondta az aláírást követően Lanzafame. - Ha a pályán vagyok, az a legfontosabb, hogy hasznára legyek a társaimnak, mindegy, milyen poszton játszom, akár szélen, akár csatárként: az edző döntése, hogy hol szereplek. Egy biztos, mindenáron győzni akarok.

Egy szezon - gólkirályi cím

A Fradiban pedig igencsak sikeres idényt zárt. A gólkirályi cím védője az első két mérkőzésen még nem talált be, a harmadik fordulóban, a Haladás ellen aztán viszont megtört a jég, és kétszer is bevette a szombathelyiek kapuját.

LANZAFAME ELSŐ BAJNOKI GÓLJA FRADI-MEZBEN

Aztán gólt lőtt a Kisvárda otthonában is, míg első Újpest elleni derbijén „Halhatatlan” lett, hiszen győztes találatot szerzett az ősi rivális ellen, ráadásul nem is akármilyet!

A szezonban a legjobb teljesítményét a DVSC ellen nyújtotta (381-es InStat-indexet elérve, ami a forduló és a félév legmagasabb értéke lett), amikor emberhátrányban is két gólt szerzett, ezzel pontot mentve csapatunknak. Féltávnál már nyolc találatával vezette a góllövőlistát, 2018 legjobb játékosának választották, a Fradiban pedig 22 éve nem kezdett légiós ilyen jól idényt, azelőtt legutóbb a csütörtökön bemutatott Igor Nichenko volt ilyen teljesítményre képes.

A tavasz elején, ahogy a csapat, ő sem találta a formáját, Mikalai Sihnevich személyében ráadásul új riválist is kapott. Ám nem adta fel, és a DVTK elleni, kiütéses, 7-0-s sikerből csereként, az MTK legyőzéséből kezdőként vette ki duplával a részét. Utóbbinál ismét a forduló legjobbja lett, ráadásul látványos megoldással is szórakoztatta a közönséget.

A tavaszi legjobb meccse a MOL Vidi 4-1-es legyőzésekor volt, amellyel gyakorlatilag megnyertük a 30. bajnoki címet. Ismét csereként duplázott, ráadásul újfent a forduló legjobbja lett. Aztán a második hazai derbijén is betalált, majd az utolsó fordulóban is eredményes volt, így (a Honvéd játékosával, Holender Filippel megosztva) 16 találattal gólkirály lett.

Lanzafame, az ember

Az új szezont még nálunk kezdte, öt mérkőzésen kétszer eredményes volt a Bajnokok Ligája selejtezőiben, ám az élet végül úgy hozta, hogy 2019 augusztusában visszatért a Honvédhoz.

Davide Lanzafamét olyan sztárok pallérozták, mint Del Piero vagy Crespo. Antonio Conte 2008-ban Cristiano Ronaldóhoz hasonlította, kiemelve a technikai tudását, gyorsaságát és gólérzékenységét - ezekből a Fradinál töltött időszaka során is kaphattunk ízelítőt.

Példaképének korábban megnevezte Zlatan Ibrahimovicot és CR-t is, az önbizalma sokszor hasonlított a két klassziséhoz, olaszos temperamentuma is ismert, de akik ismerik személyesen, tudják, hogy

egy végtelenül közvetlen, kedves emberről van szó.

Lássuk, két korábbi kiválóságunk miként vélekedik róla:

- Az egyik legjobb volt a tavalyi bajnokcsapatból, igaz, a stílusa már nem annyira tetszett - vélekedik Szőke István, az FTC örökös bajnoka. -  Igazi olasz, aki mindent elkövetett, hogy ő legyen a középpontban. Ennek ellenére ne feledjük, hogy milyen fontos, meccseket eldöntő gólokat szerzett. Mindent megtett a Fradiért, ez pedig tiszteletre méltó.

- Davide egy megosztó személyiség, de nagyon sokan szerettük a Fradiban - így Lisztes Krisztián, a Fradi BL-csoportkörös, korábbi középpályása, jelenlegi utánpótlásedzője. - Vezér tudott lenni a pályán is, viszont megvan az olaszos temperamentuma, ami azért néha súrolja a határokat. Mindemellett gyönyörű gólokra volt képes, én nagyon szerettem a játékát. Nem véletlenül volt a Juventus játékosa, olyan megoldásokat tudott, amit nem minden nap lát az ember az NB I-ben. A helyzeteit jó százalékban tudta kihasználni, meghatározó tagja volt a harmincadik bajnoki címet megnyerő Fradinak.

Cikkünkkel kapcsolatban megszólaltattuk az érintettet is, aki jó szívvel emlékezett vissza az itt töltött bő egy évre:

- A Fradinál töltött időszak nagyon intenzív volt, hiszen rengeteg eredményt értünk el a csapattal, bajnoki címet nyertünk, gólkirály lettem, rendkívüli év volt. A legkedvesebb emlékem az Újpestnek lőtt két találatom, hiszen a két csapat mindig hatalmas rangadókat játszik egymással, így különösen jó érzést volt kétszer is gólt szerezni. Örömmel gondolok vissza a Vidi elleni győzelemre is, ami nagyon fontos volt a bajnoki cím megszerzéséhez. Mind a klub, de különösen a szurkolók nagy tisztelettel álltak hozzám, amiért köszönettel tartozom nekik, nagyon jó emlékeket őrzök velük kapcsolatban - mondta megkeresésünkre Davide Lanzafame, akitől az alábbi videóval búcsúztunk el.

Sorozatunk még nem ért véget, a befejező, 13+1. részben a Ferencváros törvényellenes másodosztályba taszításának történetéről és az NB II-es csapatunk gólvágójáról, Ferenczi Istvánról lesz szó.

AZ FTC GÓLKIRÁLYAI

1. rész: Pokorny József

2. rész: Schlosser Imre

3. rész: Takács II József

4. rész: Toldi Géza

5. rész: Sárosi György

6. rész: Deák Ferenc

7. rész: Friedmanszky Zoltán

8. rész: Albert Flórián

9. rész: Nyilasi Tibor

10. rész: Dzurják József

11. rész: Igor Nichenko

12. rész: Böde Dániel

Cikkajánló

Sajtóakkreditáció a Kisvárda elleni bajnokira

A sajtó munkatársai április 19., péntek 12.00-ig adhatják le akkreditációjukat a szombati bajnokira.

Kenan Kodro: „Mind Dejannal vagyunk”

A ZTE ellen eredményes bosnyák támadónk értékelte a mérkőzést – VIDEÓ!

Leandro: „Az alázat hozta meg a sikert”

Pályaedzőnk a ZTE elleni győzelem után értékelt.

A hosszabbításban lett meg a győzelem

Bajnoki címvédő férfi labdarúgócsapatunk 3-2-es győzelmet aratott Zalaegerszegen.

Üzent a Tábor Dejan Sztankovicsnak és fiának

A ZTE elleni mérkőzésen szurkoló táborunk is támogatásáról biztosította szerb vezetőedzőnket és családját.

Sztankovics üzent a szurkolóknak - Minden jót, Stef!

Férfi labdarúgócsapatunk vezetőedzője egy milánói kórházból, fia mellől küldött üzenetet – VIDEÓ!

„A ZTE veszélyes támadókkal rendelkezik”

A Zalaegerszeg elleni bajnoki mérkőzés előtt pályaedzőnk, Leandro de Almeida osztotta meg várakozásait.

„Eddig a példaképem volt, talán most már a barátom is!”

Különleges szülinapi meglepetésben segédkezett a Fradi szintén szülinapos klublegendája – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin