2021. november 9.
Sportszülői mentorprogram, 8. rész – Szabó András
Az FTC leány labdarúgó akadémia sporttudományos szempontból.

Az első részben Lázár Pál, az Elit Program csoport vezetője foglalta össze, hogy mi is valójában ez a program, és azon belül a sportszülői mentorprogramunk. A második részben Halas Eszter női akadémiánk sport-specifikus dietetikai szakember sorait olvashattuk a sporttáplálkozás fontosságáról. Ezután a mentális felkészítés fontosságát emeltük ki Csigi Eszter és Hajdú Anna segítségével, majd Rózant János az akadémia egyéni labdarúgó képzőjének írását ismertettük. Az ötödik témánk az erőnléti edzésekről szólt, ezt Göblyös Dávid mutatta be nekünk, majd Jákri Orsolya masszőr osztotta meg velünk gondolatait, és a 7. részben a meccsnapi táplálkozási stratégiáról írt Halas Eszter. Legújabb témánkat Szabó András, az akadémia élettani csoportvezetője mutatja be.

Mi az az élettani és sporttudományos csoport?
- Az élettani és sporttudományos csoport differenciált, személyre szabott fejlesztést tartja fókuszban a minél hatékonyabb fejlesztés érdekében. A heti bioritmus a következőképpen alakul: három erőnléti edzés, egy korrekció. Az erőnléti munka két erőfejlesztésből és egy pliometrikus fejlesztésből áll. Minden fejlesztés az adott mérkőzés időpontjától függ, ezzel is a legjobb készenléti szintet elérve a játékosoknál. Az erőfejlesztés komplexen történik, három hetes periódusokból épül egymásra. Minden edzés egy adott bemelegítési protokollal indul, mely a megfelelő előkészítést teszi lehetővé. Minden bemelegítést követően vagy prevenciós, vagy stabilizációs jellegű munkát végzünk. Ezzel is a preventív fejlesztést tesszük lehetővé. Ezt követően a „fő” részben az edzői stábbal egyeztetett képességek fejlesztése történik. Ez a progresszív fejlesztési szakasz az, aminek gyümölcse többek között a szezonban mutatott eredményes dominancia. Itt a globális gyakorlatokon és a funkcionális mozgásmintákon van a hangsúly. A cél pedig a minőségi végrehajtás!

Mik ezek a mozgások?
- Mi nem gyakorlatokat tanítunk, hanem mozgást, mozdulatokat, így hatékonyabb lesz maga a tanulás és a finom koordináció megszerzése. Húzások, tolások, alsó és felső végtagra, rotációs, antirotációs munkával a hatékonyabb dinamikus stabilizációért. Ezen blokk után pedig a transzfer gyakorlatoké a főszerep, mely segít a „szárazon” megszerzett erőt átvinni a pályára. A pliometrikus edzések során jelentős mechanikai stressznek tesszük ki a játékosokat, annak érdekében, hogy megfelelően elő legyenek készítve a mérkőzés igényeinek. Hangsúly nálunk a landolás, az irányváltás, a dinamikusan gyors lassítás és a felgyorsulás, a megfelelő sebesség és a robbanékonyság. Kognitív fejlesztés is történik ezeken a foglalkozásokon, hogy gyorsítsuk a „helyes” döntéshozatalt a pályán. Hogy gyorsabban reagálják le adott szituációt és győztes pozíciókat tudjanak kialakítani az előttük adódó helyzetekben.

- Ha mindezen munkát elvégeztük, jön a finomhangolás és a terhelés-pihenés helyes arányainak megtalálása, ami az adaptációt teszi lehetővé, így kapnak a vezetőedzők, a stábok pihent, de felkészült, győzelemre kész játékosokat. A jó mentalitás, alázat miatt könnyebb a dolgunk, azért dolgozunk, hogy ne csak nyerjünk, de a legtöbbet fejlődjünk együtt!

 

Cikkajánló

Nemzetközi szerződés a székelyudvarhelyi csapattal

Női labdarúgó akadémiánk partneri megállapodást írt alá a Vasas Femina FC Székelyudvarhely egyesületével.

Leány U19: Nem bírt egymással a két zöld-fehér együttes

Gól nélküli döntetlent játszott U19-es csapatunk az Illés Akadémia ellen a rájátszás 5. fordulójában.

Leány U17: Újabb győzelem az MTK ellen a rájátszásban

Egy meccsel a bajnokság a vége előtt egy ponttal vezeti a tabellát U17-es együttesünk.

Bajnoki aranyérmes U15-ös csapatunk

Két fordulóval a vége előtt bajnoki címet ünnepelhetett Szanyi Mária együttese.

Továbbra is versenyben a bajnoki címért U19-es lányaink

Gól nélküli döntetlennel ért véget U19-es csapatunk Puskás Akadémia elleni mérkőzése.

U17: a felsőházi rájátszásban is legyőztük az MTK-t

A bajnoki címért küzdő U17-es csapatunk 4-0-ra nyert a nagy rivális MTK ellen.

A listavezető FTC hat játékost ad a magyar válogatottba

A női U16-os labdarúgó-válogatott szerbiai felkészülési tornáján fradistáknak is szurkolhatunk.

U17-es együttesünk megszerezte a három pontot Győrben

Az ETO elleni négygólos győzelemmel női U17-es csapatunk továbbra is vezeti a tabellát.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most