2020. szeptember 24.
Fodor Szabolcs: Idén is még előrébb akarunk lépni!
Címvédő férfi hokisaink vezetőedzője a szezonrajt előtt részletesen beszélt az aktuális helyzetről – INTERJÚ!

Bátran kijelenthetjük, sohasem látott eseményekkel és feladatokkal kellett megbirkóznia az FTC-Telekom magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatának a 2020 nyári felkészülési időszakban. Természetesen a csapatsportágakhoz hozzátartozó, szokványos események is történtek, és bár a sikercsapat gerincét ezúttal is sikerült együtt tartani, azért végbementek változások a játékoskeretben, ám arra, ami a 2020. augusztus 21-én lejátszott Dunaújváros elleni győztes edzőmérkőzés óta történt az együttes háza táján, még a legfelkészültebb szakemberek sem számíthattak. A világszerte fennakadásokat és rendhagyó megoldásokat okozó koronavírus-járvány a honi jégkorongéletet, sőt, a Ferencvárost sem kímélte: szeptember elején a keret több játékosa is pozitív mintát produkált, így az egész csapat nagyjából egy hétre felfüggesztette az edzéseket, lemondta az edzőmérkőzéseket, a játékosok pedig az egészségügyi protokollnak megfelelően fokozatosan tértek vissza a terhelésbe, az edzésekre. A Fodor Szabolcs vezette szakmai stábnak így most egy olyan kerettel kell nekivágnia péntek este Debrecenben, majd vasárnap a hazai szezonnyitón a Tüskecsarnokban a MAC HKB Újbuda ellen az Erste Liga 2020/21-es idényének, amelynek játékosai jelenleg edzettségi állapotuk, mentális és taktikai felkészültségük szintje szerint legalább 3-4 csoportba oszthatóak.

Vezetőedzőnkkel készített szezonnyitó interjúnkban ezekről a kihívásokról, valamint a játékoskeret átalakulásáról, erejéről, és a szezonbeli célokról beszélgettünk.

(Az interjút lentebb olvashatják!)

 

- Az átigazolási időszak elején, a koronavírus-járvány első hullámának kellős közepén, még áprilisban készült veled egy interjú, amelyben elmondtad, idén is a nyár egyik fő célja a sikercsapat gerincét együtt tartani. Ez a végleges keretet elnézve jól láthatóan sikerült, viszont voltak olyan távozók, akik első ránézésre érzékeny veszteségek lehetnek. Van olyan, akivel sajnálod, hogy nem sikerült megállapodni?
- Személyesen, emberileg mindenkit egyaránt sajnálok, hiszen senkivel nem voltunk rosszban, sőt, mindenkivel jó viszonyt ápoltunk a civil életben is, már amennyire persze edző és játékos között lehet ilyenről szó. Viszont voltak olyan szakmai érveink, amelyek nem szimpátia alapján dőlnek el sajnos. Ezeket mindenkinek el kellett és el kell fogadnia, hiszen ezúttal is szeretnénk fejlődni a legutóbbi szezonhoz képest is, ehhez pedig meg kellett hozni olyan döntéseket, amelyek akár közönségkedvenceket is érinthetnek. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy megfontolt szakmai döntések állnak a keret egy-egy pontján való változásának hátterében.

- Ezt az is alátámasztja, hogy az érkezők oldalán viszont magyar szinten hatalmas nevek, korábbi NHL-játékosok is vannak, illetve a magyar igazolások között is találunk az elmúlt években magának már hírnevet kiharcolt, sikeres hokisokat. Mennyire vagy elégedett az új érkezők eddigi teljesítményével?
- Egyelőre nagyon nehéz pontosan megállapítani, ki milyen formában van, szinte azt mondhatjuk, a vírushelyzet miatt teljes a káosz. Folyamatosan, akár hétről-hétre változnak dolgok, nagyon nem könnyű felkészülést, edzéseket, mérkőzéseket tervezni. Ebből a szempontból rendkívül nehéz helyzetben vagyunk. Teljesen más állapotban vannak azok a játékosok, akik negatív tesztekkel végig edzettek a felkészülés alatt, azok, akik tünetmentesen, de pozitív COVID19-teszteredmény miatt karanténban voltak, és azok is, akik még tüneteket is produkáltak. Más-más egészségügyi előírás vonatkozott mindenkire, nehéz munka és nagy kihívás egy szintre hozni őket. Emiatt talán érthető, ha nem nagyon tudok konkrétumokkal szolgálni a formát illetően, az új érkezők képességei viszont már egyértelműen látszanak. Biztos, hogy még egyikük sincs száz százalékos formában, de az már most kidomborodik, hogy játéktudás alapján nem nyúltunk mellé senkivel. A következő lépés a keret tagjait megpróbálni minél hamarabb összefésülni, egy szintre hozni edzettségben és taktikai felkészültségben egyaránt.

- Hogy érzed, összességében erősödött a keret?
- Úgy érzem, igen, de ez is volt a cél. Az én és a stábom filozófiája, hogy sohasem elégszünk meg azzal, amit eddig elértünk, így sarkalljuk magunkat és a csapatunkat is folyamatos fejlődésre. A lehető legjobb tudásunkat beleadva szeretnénk idén is még előrébb lépni játékban. Természetesen az ellenőrző könyvünkbe a jegyeket majd a mérkőzéseken nyújtott teljesítmény alapján írják be, de bízom benne, hogy jó jegyeket kapunk majd – még ha a korábban említett körülmények miatt az első néhány találkozó nem is biztosan ad majd valós képet.

- A többi csapat is a körülményekhez képest igen aktív volt az átigazolási piacon, egyre több komoly névvel találkozhatunk a mezőnyben. A fentebb említett helyzet miatt a valódi erőviszonyok valószínűleg kicsit később rajzolódnak majd ki, a Fradi céljai viszont, ahogy azt a vezetőség is minden alkalommal megerősíti, nem változtak. Bár korábban még soha nem sikerült konkrét számszerű célokat kihúzni belőled interjúk során, azért ezúttal is megpróbáljuk: hogy érzed, reális cél a címek megvédése?
- Valóban nem beszéltem még korábban konkrét, számszerű célokról amióta felnőtt vezetőedző vagyok, és ez ezúttal sem lesz másképp… Komolyra fordítva a szót, a stábon és az egész csapaton belül korábban is és ezután is mindig az aktuális, soron következő mérkőzés megnyerése a cél. Így haladunk apró, pici lépésekkel a szezon vége felé. Hosszú távú terveket eddig sem szőttünk, és ezután sem fogunk. Persze, ha azt vesszük alapul, hogy ezzel a hozzáállással ellépkedünk az idény utolsó mérkőzéséig, ami sikeres szereplés esetén akár egy döntő is lehet, és ott is ugyanezt a fent említett célt tűzzük ki a soron következő mérkőzésre, akkor ebben a mondatban benne rejlik a válaszom a kérdésre…

- Ahogy már többször említettük, nem csak egyénenként nézve, de a teljes csapat felkészülési programja is a feje tetejére állt. Mi a pontos helyzet most, egy nappal a szezonrajt előtt? Mindenki egészséges és edz?
- A pozitív tesztet produkáló játékosok egyénileg, a csapat pedig csapatszinten teljes mértékben betartotta az egészségügyi előírásokat. Ez azt jelenti, hogy a korábban pozitív tesztet produkáló játékosok a negatív tesztek után részt vettek az OSEI (Országos Sportegészségügyi Intézet – a szerk.) összes ajánlott vizsgálatán, amely tartalmazott többek között terheléses kardiológiai vizsgálatokat is. Nemrég megérkezett az utolsó érintett játékos minden eredménye is, amely alapján kijelenthetjük, szerencsére az összes játékosunk gyógyult, egészséges, és folytathatja a professzionális sporttevékenységet. Ez persze szintén nem volt egyszerű folyamat, a sportorvosok leterheltsége miatt voltak elhúzódó vizsgálatok. De még egyszer hangsúlyozom, a legfontosabb, hogy mindenki egészséges, sportolhat és teljes terhelést kaphat. Így a keret egyetlen hiányzója az Achilles-ínszakadással műtött Farkas Simon, de már ő is megkezdte a rehabilitációját Kiss Áron erőnléti edző irányításával. Az, hogy egy emberen kívül teljes a keret, jelen helyzetben a lehető legfontosabb és legjobb hír. Most jön az újabb nehéz feladat: a nagyjából három-négyféle szinten álló játékosokat egy szintre kell hozni, egy csapattá kell ismét gyúrni. Talán még soha nem fordult olyan elő, hogy szeptember végéig mindössze egyetlen mérkőzést játszottunk a holtszezonban, ez azt is jelenti, hogy az első néhány ligamérkőzés még azt a célt szolgálja, hogy mindenki visszanyerje a formáját és a meccsrutinját, többet egyelőre nem várhatunk el a csapattól.

- Ennek alapján milyen Fradira számíthat a közönség a DEAC és a MAC HKB Újbuda ellen?
- Azon túl, amiket fentebb elmondtam, hozzá kell tennem, természetesen teljesen mindegy, hogy milyen a felkészültségi szintünk vagy hogy állunk meccsrutinnal, a lehetőségekhez képest a maximumot tesszük ki a jégre! Aztán ahogy mindig, ezúttal is meglátjuk, ez mire lesz elég, de abban mindenki továbbra is biztos lehet, hogy aki ott lesz a jégen, az a szívét-lelkét kiteszi a klubért, a címerért. A legfontosabb viszont még egyszer hangsúlyozva, hogy végre újra tétmeccset játszhatunk ennyi kihagyás után. Ez is hatalmas motiváció lesz, hiszen ezért csináljuk az egészet, ez a szenvedélyünk!

Boldizsár Márton

Cikkajánló

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin